En väl dränerad jord är lämplig för odling av suckulenter, citrusfrukter, kaktusar, rosor och många andra växter. Det är en lätt, filtrerande jord, genom vilken vattnet rinner snabbt.
Kan dina odlingar växa?
Motsatsen till dräneringsjord är tung jord, ofta lerig, som har förmågan att behålla för mycket vatten. Om du sätter en växt där vars rötter inte egentligen vill plaska runt, här är vad som kommer att hända. Mikael Svensson, trädgårdsexpert:
” Växten kommer att vegetera, den kommer knappast att utvecklas. Dess grenar kommer inte att växa och framför allt kommer dess rotsystem inte att tränga igenom jorden. Vanligtvis visar växter dig när de har för mycket vatten vid basen. Deras lövverk blir klorotiska i ljuset blir det gult. Växten låter dig veta att den inte gillar förhållandena. Om du inte gör något kommer den att dö. ”
Räddningsoperation
Var så säker! Alla gör detta misstag en gång eller annan, och situationen är inte helt hopplös. Det viktigaste är att starta ett räddningsuppdrag. Vid de första tecknen på hälsofel kan du flytta din växt. Gräva upp det, klipp ner lövverket, ge den en makeover och lägg den någon annanstans.
Förbered grus, sand eller liknande och följ Mikaels råd:
”Du behöver bara gräva ett hål och lägga lite dräneringsmaterial i det. Om du bor i ett fuktigt område kan du till och med plantera i ren sand. Om du bor i ett särskilt torrt område kan du införliva en blandning av sand eller krukväxtjord (halv och halv) och du kan också ersätta sanden med pozzolana som är ett mycket lättare och mer dränerande material. ”
Den goda sanden
Var dock försiktig med sanden. Använd inte flodsand. Den är alldeles för tunn. Blandat med jord eller krukväxt bildar det ett slags murbruk när jorden torkar och din växt kommer inte att göra det bättre. Föredra stenslag med större kornstorlek.